Wielrenner worden

Materiaal

Op wat voor soort fiets rij je zoal? Bij wegwedstrijden wordt gebruik gemaakt van een klassieke racefiets. Het verzet (versnelling) wat je maximaal mag trappen is aan regels onderhevig. De versnellingen die standaard op een nieuwe racefiets zitten zijn vaak te zwaar voor wat een jeugdrenner mag gebruiken. Dit moet dan worden aangepast. Hier vindt je een tabel met daarin de per categorie toegestane verzetten. Deze regel is ter bescherming van de jeugdrenner en om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. In het veldseizoen wordt er gecrosst op een cyclocrossfiets of veldrijfiets. Ook hier gelden regels voor de versnellingen. Je kunt een nieuwe fiets kopen maar een gebruikte fiets van iemand overnemen is soms ook een goed alternatief. Let er wel op dat de maat goed is, en hou daarbij tevens in het achterhoofd dat een jeugdrenner vaak snel groeit.
Het is belangrijk je fiets in goede conditie te houden. De meeste dingen kun je zelf in de gaten houden. Banden moeten voldoende profiel hebben. Ook is bandenspanning belangrijk. Koop een goede pomp met metertje. Op de weg is een luchtdruk van 6-7 bar geschikt. Maar in het veld rij je met een veel lagere bandenspanning om goed grip te hebben. Vaak minder dan 3 bar!. In het veld wordt je fiets altijd behoorlijk smerig. Het beste is om de modder er zo snel mogelijk weer af te halen, bij voorkeur met een hogedrukspuit. Zorg er voor dat de draaiende delen snel weer van vet of olie worden voorzien. Met name je ketting moet goed gesmeerd lopen. Een piepende ketting schreeuwt om olie. Let verder op andere slijtagedelen zoals remblokjes. Deze moeten op tijd worden vervangen.
Is de afstelling van stuur en zadel nog goed? Aan het begin van het nieuwe seizoen kan je zadel vaak weer een stukje omhoog.

Wedstrijdlicentie

Als je bij ons lid wordt en wedstrijden gaat rijden, moet je ook een KNWU licentie aanvragen. KNWU staat voor Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Wij zijn als wielerclub bij de KNWU aangesloten. Tevens worden de wedstrijden onder auspiciƫn van de KNWU georganiseerd.