Sfeervol NK veldrijden voor Buitenlust in Hoogeveen

De voorbereidingen waren gedaan, de spullen gepakt en daar gingen we dan. Op weg naar Hoogeveen naar het NK veldrijden voor de jeugd.

Op vrijdagavond konden onze renners en rensters het parcours verkennen. Een parcours wat door de vele regen een grote modderbak was geworden. De hoogteverschillen in combinatie met technische stukken maakten het tot een grote uitdaging. Terwijl de kinderen het parcours aan het verkennen waren, werd door de ouders de Buitenlust VIP-box geïnstalleerd.

Zaterdagmorgen stond de eerste Buitenlust renner aan de start, Jasper van Katwijk. Ook Damy van den Boogaard stond klaar aangezien zij een minuut later mocht starten. Het starten gebeeurde met een verkeerslicht en de spanning was zichtbaar op alle snoetjes. Daar gingen ze dan. Jasper ging goed mee in het veld en wist de snelheid goed vast te houden. Eenmaal aangekomen in de carrousel, waar de Buitenlust VIP-box stond, reed hij door een golf van geluid heen en kon hij nog net dat beetje extra geven. Uiteindelijk kwam hij als 8e over de streep.

Ondertussen was ook Damy gestart. Ze zat midden in het veld en wist al snel naar voren te komen. Links en rechts reed ze haar leeftijdgenootjes voorbij en het duurde niet lang of ze lag aan kop. Steeds verder fietste ze weg en toen gleed ze plotsklaps onderuit in een gladde bocht. Eenmaal weer op de fiets was de afstand tot de podiumplekken behoorlijk. Ondanks dit alles ging ze weer volle bak er tegen. Knap hoe ze weer tot op het wiel kwam en uiteindelijk als 4e finishte.

Bij de meisjes in categorie 2 was Hailey Gerrits er helemaal klaar voor. Modder is de favoriete ondergrond voor haar en ze schoot dan ook als een komeet uit de startblokken. Beheerst bedwong ze alle natuurlijke hindernissen en met een klein glimlachje richting haar supporters ging ze richting de finish. Als 13e kwam ze over de streep en ze had er van genoten.

In categorie 3 bij de jongens stond Koen Sonnemans aan het vertrek. Hij vertrok met de eersten en schoof snel op in het veld. De nummer 1 was al snel vertrokken. Daarachter begon de strijd om de 2e plek. Koen lag al snel 3e en kwam tot het wiel van de nummer 2. Dit kon hij net niet houden maar hij wist wel zijn 3e plek veilig te stellen. Een hele knappe prestatie in dit sterke deelnemersveld.

In categorie 3 meisjes verdedigde Chloë Gerrits de kleuren van onze vereniging. En dat deed ze meer dan geweldig. Als één van de weinige meisjes in haar categorie wist ze iedere keer door de zandbak te fietsen. Op de loopstroken omhoog wist ze goed het gat dicht te gooien voor degene achter  haar en kwam als 8e over de meet.

In categorie 4 jongens stond Lars van de Weijer klaar voor zijn NK. Hij had het parcours goed verkend en kon dan ook goed mee. In het midden van het veld wist hij zijn plek goed vast te houden. Het harde werken werd uiteindelijk beloond met een 25e plek.

Bij de meisjes in categorie 4 stond Sara Sonnemans aan het vertrek. Bij de start zat ze in het midden van het veld. Bij de eerste beklimming kwam het meisje voor haar niet boven en moest zij ook afstappen. Een boeiende achtervolging voor de podiumplaatsen begon. Het doorzettingsvermogen werd beloond met een knappe 5e plek.

In de pauze werd de kinderen gehuldigd die bij de eerste 5 waren geëindigd. Damy, Koen en Sara werden gehuldigd onder luid applaus. Ondertussen werd er weer verse koffie gezet in onze VIP-box en werden de broodjes hamburger klaar gemaakt. Degene die het koud hadden konden zich opwarmen bij de kachel en buiten werden de fietsen geprepareerd voor de oudere kinderen.

In categorie 5 bij de meisjes zou Maud Tollens aan het vertrek staan. Helaas liet de gezondheid te wensen over. We wensen haar dan ook alle gezondheid toe.

Bij de jongens in categorie 6 hadden we 3 ijzers in het vuur. Devin Steijvers en Krijn Veldboer kwamen hun eerste NK beleven en Guus van den Eijnden ging voor een 4e titel op rij. Bij Devin zat het niet helemaal mee. Hij was onfortuinlijk in zijn wedstrijd en des te knapper dat hij zijn wedstrijd tot een goed einde wist te brengen om uiteindelijk als 44e te finishen. Krijn reed een prima wedstrijd. De moeilijke stukken wist hij goed door te komen. Hij wist het tempo zodoende goed vast te houden en kwam uiteindelijk als 33e over de streep. Vooraan ontspon zich een prachtig gevecht tussen Jelte Jochems en Fast Guuske. Het technische gedeelte lag op het laatste gedeelte van het parcours en Guus wist dat hij daar het verschil kon maken. Daar stond ook de VIP-box van Buitenlust met alle supporters. In de laatste ronde zat Guus op een klein gaatje. De handigheid waarmee hij het technische stuk aanviel in combinatie met alle support zorgde ervoor dat Guus het gat steeds kleiner wist te krijgen. Een klein slippertje van Jelte en ze gingen weer zij aan zij richting de laatste bocht. In de laatste lijn had Guus een betere lijn te pakken en dit in combinatie met een geweldige spurt zorgde ervoor dat het rood-wit-blauw weer om zijn schouders kwam.

Bij de meisjes in categorie 6 stonden Britt Kerste, Jony van den Eijnden en Lotte Sonnemans klaar voor hun NK. Na een halve ronde zaten de Buitenlust rensters kort bij elkaar te fietsen aan de voorkant van het veld. Lotte fietste een ijzersterke wedstrijd. Knap hoe zij het parcours aan durfde te vallen. Helaas sloeg het noodlot toe. Een onfortuinlijke val zorgde voor een pijnlijke arm en een kromme achterderailleur. De pijn kon ze nog wel verbijten maar met een ketting die er maar niet op wilde blijven bleek finishen helaas niet mogelijk. Jony streed voor wat ze waard was. Ze kon haar vermogen niet voldoende kwijt op de zompige ondergrond. De strijdlust werd daar zeker niet minder van en op karakter wist ze te finishen als 9e. Britt liet zien dat ze een echte kampioenschapstrijder is. Ze wist als maar verder op te rukken naar de voorkant van het veld en met haar goede loopvermogen verbeterde ze continue haar positie. Eenmaal op plek 5 verloor ze net haar evenwicht en moest een plek prijs geven waardoor ze uiteindelijk als 6e over de finish kwam.

Het NK in Hoogeveen was een goed georganiseerd evenement met een uitdagend parcours. Komend jaar is de beurt aan ons om dit te evenaren als wij het NK mogen organiseren. De sfeer die we samen hebben gemaakt bij dit NK als Buitenlust is een heel mooi vertrekpunt om er komend jaar een fantastisch evenement van te maken.